Meer innovatie in crisistijd!

maandag 07 oktober 2013

In tijden van crisis wordt er veel gesproken over bezuinigen maar het blijkt dat innovatie daar niet onder hoeft te lijden. Op 9 oktober presenteert PDMA.nl, de vereniging van innovatieprofessionals, de vierde editie van het boek ‘Goed nieuws uit Nederland’. In dit boek staan vijftig inspirerende Nederlandse innovaties die onlangs op de markt zijn gekomen.

Meer innovatie
Hoewel we nu al lange tijd in een aanhoudende economische crisis zitten, betekent dat niet dat de innovatie daar onder heeft geleden. Er waren meer dan 90 aanmeldingen voor deze editie van het boek, een record. In het boek zijn uiteindelijk 50 innovaties opgenomen waarvan het ontstaan, het proces en de toekomst is beschreven.

Verschillende innovaties
In het boek komt duidelijk naar voren dat de innovaties uit zeer verschillende hoeken komen. Duurzaamheid is nu echt van belang zoals te zien is bij kinderschepjes en emmertjes die in zee afbreken en koffiebekertjes uit bio plastic. Maar ook apps die ons helpen CO2 uitstoot te reduceren in het verkeer en schone alternatieven voor diesel. Ook op het gebied van high-tech wordt druk geïnnoveerd: met industriële schuimblusinstallaties, schimmelwerende coatings en coatings die het rendement van zonnepanelen vergroten. Verder zijn er een flink aantal innovaties gericht op de zorg, variërend van medische producten tot software applicaties. Daarnaast staan er ook dingen in het boek waarvan je je afvraagt waarom dat niet eerder bedacht is: een reddingsvlot dat kantelt waardoor je drenkelingen makkelijker aan boord kan tillen  of een oplossing om aangetekend te kunnen e-mailen.

Crisis zorgt voor verbreding
In tijden van crisis wordt innovatie beter ingezet. Alleen een nieuw product op de markt zetten is niet genoeg meer, er moet ook een dienst bij en/of een nieuw business model als het even kan. Ook is er steeds meer aandacht voor kostenbesparing dan voorheen en tevens wordt er vaker een maatschappelijk en sociaal tintje aan de innovatie gegeven. Interessant is dat technologie de belangrijkste drijfveer is geworden voor innovatie in crisistijd. En met goede resultaten naar verluid, want deze nieuwe innovaties zijn een succes.

Bron: De Perslijst

More News

>>Lees meer