Consuminderend uit de crisis

vrijdag 22 februari 2013

Zolang de recessie nog duurt, is het helaas ook zo dat er steeds meer mensen in de schulden komen. "Dit moet anders"dacht Annemiek van Deursen, intiatiefnemer van het Consuminderen. We moeten leren consuminderen. Vanuit huis is ze gestart met mensen die ‘in de knel' zitten vaardigheden te leren zoals budgetteren, koken en moestuinieren.

"De knop moet helemaal om. Het gaat niet alleen om geld en leren om minder uit te geven, maar ook om duurzamer leven en het hergebruik van spullen." Vindt Van Deursen.
Omgaan met weinig zit Annemiek in de genen. Dat wilde ze ook graag aan anderen leren en is daarom in 2007 begonnen met de Consuminderkringen, vanuit haar huis. Er lopen nu zes tweewekelijkse groepen die gemiddeld anderhalf jaar of langer duren. Er wordt de deelnemers geleerd om te budgetteren, dus te kijken naar inkomsten en uitgaven, en bijvoorbeeld te koken. Vaak hebben ze die vaardigheden niet.

Ze is ‘geen fan' van de Voedselbank. "Je geeft iets, zonder dat mensen er iets voor hoeven te doen. Daarmee houd je mensen klein en slachtoffer. Voor wat hoort wat. Ik vraag mensen mee te doen aan een kring of vrijwilligerswerk te doen. Ook tegen afgekeurde mensen zeg ik: je kunt nog wel linnen opvouwen of de trap oplopen. Zo geef je ze waardigheid." Aldus van Deursen.

Bron: Spitsnieuws

More News

>>Lees meer