Kapitale kracht van geluk

donderdag 07 februari 2013

Vertrouwen, openheid en liefde. Dit zijn de 3 woorden waarmee het onderstaande filmpje opent. In deze aflevering van tegenlicht wordt het inspiratie- en succesvolle verhaal verteld van de Braziliaanse Ricardo Semler, CEO en eigenaar van Semco SA. Ricardo staat bekend om zijn innovatieve business management methodieken.

Hierover schreef hij een boek: "Maverick." Met zijn antwoord op de vraag: Hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig? Heeft hij zijn imperium opgebouwd. Naast het schrijven van boeken is hij benoemd als global leader of tomorrow door Time Magazine, en heeft hij een gastleerstoel aangeboden gekregen op Harvard University.

De succesvolle filosofie van het bedrijf is: Doe waar je zin in hebt, in je eigen tempo, zolang het werk maar op tijd klaar is. Het enige wat gevraagd wordt van het personeel is discipline. De discipline om de vrijheid te hanteren die de werknemers wordt aangeboden. De werknemers van het bedrijf hebben dan ook geen vaste werktijden of, werkplekken en mogen daarnaast hun eigen salaris bepalen.

Ricardo nam het bedrijf over van zijn vader op 20-jarige leeftijd. Dit was midden in de crisis in de jaren '80. Het eerste wat hem opviel was dat de werknemers niet tevreden waren met hen werkplek. Hij wilde het anders doen, en bedacht een democratische in plaats van een autocratische aanpak. Het was tijd voor verandering. Hij ontsloeg twee derde van het management en, nam een pedagoog in dienst als hoofd personeelszaken. En dit sloeg aan! Het bedrijf groeide in de tijd die daarop volgde met 900%.

Vertrouwen liefde en openheid. Zou dat ‘the key to succes' kunnen zijn in de huidige crisis? Laat je inspireren door het volledige verhaal achter het succes van deze filosofie en bekijk het filmpje.

Bron: Tegenlicht

 

More News

>>Lees meer