De Hollanders maken crisisproof theater

donderdag 29 maart 2012

Crisis in de kunst! Maar de acht jonge theatermakers van De Hollanders varen voort. Zij laten zien dat je ook als nieuwkomer sterk overeind kunt blijven staan in een land waar gekort wordt op kunstsubsidie. Binnen 10 dagen wisten zij meer dan genoeg steun te werven om hun eerste voorstelling te kunnen realiseren. Door handig gebruik te maken van het crowdfunding platform Voordekunst, maar vooral door zich vol overgave in het avontuur te storten en te luisteren naar hun bron: de genuanceerde manier van denken, de nieuwsgierigheid en de liefde van de acht acteurs.

In de regie van Gerardjan Rijnders zijn De Hollanders een doorgeefluik voor nieuw Nederlandse teksten geschreven door de topauteurs van nu. Voor de volgende twee seizoenen is het gezelschap in gesprek met Arthur Japin en Ramsey Nasr om hen van materiaal te voorzien. Eerst zal de startvoorstelling "De Hollanders" van Arnon Grunberg nog te zien zijn.

De Hollanders #1 is gebaseerd op de verhalen die schrijver Arnon Grunberg verzamelde toen hij embedded was bij de Nederlandse troepen in Afghanistan. Grunberg schreef een mozaïek-achtig verhaal over Nederlandse soldaten, die zowel dáár in Afghanistan, als na thuiskomst híer hun omgeving verwoesten. Feilloos weet Grunberg machtssituaties te benoemen en uit te buiten.

De Hollanders #1 speelt vanaf 29 maart in theater Bellevue te Amsterdam en gaat op zondag 1 april in première. Na deze matinee (aanvang: 15:00 uur) is er vanaf 17:00 uur een gesprek met Joyce Roodnat van het NRC Handelsblad, waarin Ramsey Nasr en Niels Roelen, een majoor die in Afganistan heeft gediend, op bezoek zijn. Die middag zijn De Hollanders op zoek naar bondgenoten en stellen ze zich voor als gezelschap. Tevens zijn De Hollanders eind april te zien in de Toneelschuur in Haarlem. Voor meer informatie zie: www.dehollanders.org

Bekijk hier alvast de trailer van De Hollanders:

 

Lees binnenkort de column van Eva van Manen op ilovecrisis.nl
De Hollanders zullen tevens aanwezig zijn tijdens de I Love Crisis Dag op 21 juni.

 

.

More News

>>Lees meer